Dibk_Soverom

Jeg vil leie ut ett eller flere rom

Før du leier ut et soverom eller en hybel, må du finne ut om det er lov til å bo og sove der. Leietakeren din må også ha tilgang til bad og toalett i huset eller leiligheten hvor soverommet ligger.

1. Finn godkjent plantegning av leiligheten 

For å finne ut om rommet kan leies ut som hybel, må du sjekke plantegningen i byggesaken hvor kommunen har godkjent leiligheten. Ofte finner du plantegningen digitalt i kommunens byggesaksarkiv. Servicetorget i kommunen kan også hjelpe deg. 

2. Sjekk hva rommene er godkjente som på plantegningen 

På plantegningen kan du se hvilke rom det er lov å bo og sove i. Dersom det står «Stue» eller «Soverom» på det aktuelle rommet du vil leie ut, kan rommet brukes til å bo eller overnatte i. Dersom det står «Disponibelt rom», «Bod» eller «Vaskekjeller» kan ingen sove eller bo i rommet. 

Hvis du ikke finner leiligheten din på plantegningen, må du kontakte byggesak i kommunen og høre om endringene er godkjente.  På den måten kan du være trygg på at du leier ut lovlig. 

3. I tvil? Få hjelp fra kommunen! 

Kommunen du bor i kan hjelpe deg å finne og forstå sist godkjente plantegning. Her kan du finne lenke til byggesaksavdelingen i din kommune.