Dibk_leilighet-nypng-persienner

Jeg vil leie ut en leilighet

Du vil som regel alltid kunne leie ut en leilighet uten problemer, men ulike rom er godkjent for ulik type bruk. Før du leier ut leiligheten, må du finne ut hvilke rom det er lov til å bo og sove i.

1. Sjekk om leiligheten er godkjent 

En leilighet i en blokk eller i et større boligkompleks er som regel alltid godkjent for beboelse. Det kan likevel være begrensinger på om du har lov å leie ut en leilighet for eksempel i et borettslag.  

En kjeller- eller sokkelleilighet på en enebolig kan leies ut dersom rommene er godkjente for beboelse. Den kan ikke leies ut dersom rommene kun er godkjent for oppbevaring. Er du usikker må du avklare dette før du leier ut. Noen ganger kan du finne ut om kjelleren er registrert som utleiedel eller hybel på Se eiendom. Servicetorget eller byggesak i kommunen kan også hjelpe deg om du er i tvil. 

2. Finn godkjent plantegning av leiligheten 

For å finne ut hva rommene kan brukes til, må du sjekke plantegningen som ligger i byggesaken hvor kommunen har godkjent leiligheten. Ofte finner du plantegningen digitalt i kommunens byggesaksarkiv. Servicetorget i kommunen kan også hjelpe deg. 

Dersom du sitter på plantegning fra en tilstandsrapport, vær oppmerksom på at den kan beskrive hvordan rommene ble brukt av forrige eier og ikke nødvendigvis hva rommene er godkjent for. Mange eldre kjellere er kun godkjent for oppbevaring og ikke til beboelse. Det er kun plantegningen fra kommunen som gir deg svar på dette. 

3. Sjekk hva rommene er godkjente som på plantegningen 

På plantegningen kan du se hvilke rom det er lov å bo og sove i. Dersom det står «Stue» eller «Soverom», kan rommet brukes til å bo eller overnatte i. Dersom det står «Disponibelt rom», «Bod» eller «Vaskekjeller» kan ingen sove eller bo i rommet. 

Hvis du ikke finner leiligheten din på plantegningen, må du kontakte byggesak i kommunen og høre om endringene er godkjente.  På den måten kan du være trygg på at du leier ut lovlig.