Dibk_Hus

Jeg vil leie ut et hus

Du vil som regel alltid kunne leie ut et hus uten problemer, men ulike rom er godkjent for ulik type bruk. Før du leier ut huset, må du finne ut hvilke rom det er lov til å bo og sove i.

1. Sjekk om huset ditt er godkjent som helårsbolig 

Er du usikker på om huset er godkjent som helårsbolig, må du avklare dette før du leier ut. En hytte eller fritidsbolig kan i utgangspunktet ikke leies ut som en helårsbolig, men det finnes visse unntak. Les mer i artikkelen Hytte eller fritidsbolig.

Du kan få hjelp til å finne ut hva huset er godkjent som, på Kartverkets nettside Se eiendom. Servicetorget eller byggesak i kommunen kan også hjelpe deg om du er i tvil. 

2. Finn godkjent plantegning av huset 

For å finne ut hva etasjene og rommene kan brukes til, må du sjekke plantegningen som ligger i byggesaken hos kommunen. Ofte finner du plantegningen digitalt i kommunens byggesaksarkiv. Servicetorget i kommunen kan også hjelpe deg. 

Dersom du sitter på plantegninger fra en tilstandsrapport, vær oppmerksom på at den kan beskrive hvordan rommene ble brukt av forrige eier og ikke nødvendigvis hva rommene er godkjent for. Mange eldre kjellere er kun godkjent for oppbevaring og ikke til beboelse. Det er kun plantegningen fra kommunen som gir deg svar på dette. 

3. Sjekk hva rommene er godkjente som på plantegningen 

Når du har fått tak i plantegningen, kan du se hvilke rom som er godkjent for å bo og sove i. Dersom det står «Stue» eller «Soverom», kan rommet brukes til å bo eller overnatte i. Dersom det står for eksempel «Disponibelt rom», «Bod» eller «Vaskekjeller» kan ingen sove eller bo i rommet. 

Hvis plantegningen fra kommunen ikke ligner på huset ditt, må du kontakte byggesak i kommunen og høre om endringene er godkjente. På den måten kan du være trygg på at du leier ut lovlig.